Témák 2018

2018. május 31. (csütörtök)

Helyszín: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, 3300 Eger, Losonczy-völgy

 

10:00 – 10:10 - Megnyitó

10:10 – 10:20 - “És a lemezgyártók átkozták a konkurenciát”

“A neveim helyett csak leginkább számok írnak le engem pontosan, szépen”
Milyen egy „átlagos” rádió zenei repertoárja? Kik vállalnak kockázatot és kik azok, akik követik a trendet? Vajon melyik hoz több hallgatót?
 
Előadó: Orosz Gábor (RadioMonitor - ügyvezető)

10:20 – 10:45 - „A régi hangok rajzolják az újakat”

Hatósági rádiós közönségmérésen túl, kvótákon innen, avagy rádiós piaci körkép felülnézetből. Mit tehet az NMHH a kvótaszabályok betartatása érdekében? Mikor indulhat el az országos kereskedelmi rádió és milyen változást hozhat ez a Petőfi Rádió számára?

A beszélgetés résztvevői: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Médiatanács épviselője, Tiszttartó Titusz (Petőfi rádió - csatornaigazgató)

10:45 – 11:20 - „Local Heroes”

A januárban publikált – még nem hatósági – hallgatottsági adatok szerint a megyeszékhelyi rádiók egy része meglepően sok új hallgatót szerzett magának az elmúlt félévben. Mit tudnak a helyi rádiók, amit az országos, vagy majdnem országos elérést biztosító versenytársak nem? Képesek helyi közösséget formálni, helyi sztárokat teremteni? A helyi rádiós jelenlét mennyiben konvertálható koncertlátogatássá? Vajon mennyire lesz képes egy új országos kereskedelmi rádió megjelenése átformálni ezt a piacot?

A kerekasztal-beszélgetés részvevői: 
Balogh Béla (Sunshine FM - ügyvezető), dr. Radetzky András (HEROE - elnök), Tóth Géza (Rádió 88 - ügyvezető)
 
Moderátor: Horváth Gergely

11:20 – 11:35 - “Üzenet a liftből”

ProArt zeneipari jelentés

Elkészült a ProArt Zeneipari Jelentés 2017! A Jelentésből – a hazai és globális bevételi trendeken túl – megtudhatjuk, hogy  mit gondolnak a zeneipar hazai szereplői a zenész életpályáról, mit tartanak fontosnak a sikerhez (koncertezés vagy Youtube jelenlét)?
 
Előadó: dr. Horváth Péter (ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért - igazgató)

11:35 – 11:50 - kávészünet

11:50 – 12:35 - “ÉN MÁ’ NEM MUZSIKÁLOK CSAK EGY JELET ADOK A GÉPNEK…”

Magyarországi Hangstúdiók

A digitális technika elterjedésének egyik pozitív fejleménye, hogy a felvételkészítéshez szükséges eszközök ára jelentősen csökkent, így egyre több zenész engedheti meg magának ezeket. Ebből akár az is következhetne, hogy nincs szükség profi hangstúdiókra, hiszen mindenki el tudja végezni a munkáját otthon. A valóságban azonban a kereskedelmileg értékes felvételek túlnyomó többsége továbbra is profi stúdióban készül. A beszélgetés azt vizsgálja, mi a helyzet ma a hangstúdiók piacán, kik a fontos szereplők, mit kínálnak a felvétel rögzítésén túl a zenészeknek.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Dorozsmai Péter (TomTom - zenész, producer, zeneszerző, hangmérnök), Gresicki Tamás (Gesta Mastering - ügyvezető), Mohai György (Pannónia Stúdió - stúdióvezető, hangmérnök), Rozgonyi Péter (R27 Stúdió - zenei hangmérnök), Temesi Bertalan (zenész, zeneszerző)
 
Moderátor: Lévai Balázs

12:35 – 12:50 - “Neked írom a dalt”

Dalszerző Expó + Songwriting Camp

2018. február 1-jén több mint 300 dalszerző gyűlt össze a Budapest Music Centerben. Aznap került megrendezésre az Artisjus által szervezett első Dalszerző Expo, a DEX – egy kifejezetten dalszerzőknek szóló szakmai nap, melyen a magyar szakma képviselőin túl szlovák, cseh és horvát szerzők is részt vettek. 5 külföldi és 30 magyar előadó tartott párhuzamosan több teremben előadásokat, workshopokat, beszélgetéseket és egyéni tanácsadásokat. 
 
A Songwriting Camp csapata 2015 óta szervez dalszerző táborokat Európa-szerte. A tábor ötlete Niclas Molinder és az ABBA egyik tagja, Björn Ulvaeus fejéből pattant ki. A céljuk az volt, hogy olyan alkotói teret teremtsenek a szerzőknek, ahol tanulhatnak egymástól, és közösen írhatnak zenét anélkül a kényszer nélkül, hogy piacképes zenei anyagot kell elkészíteniük.
 
Előadó: Bodnár Réka (Dalszerző Expo - projektmenedzser)

12:50 – 14:00 - Ebéd (svédasztalos)

14:00 – 14:40 - “Let’s stick together”

Music Hungary Szövetség

A Music Hungary Szövetség azért jött létre, hogy a konferencián évről évre felmerülő témákról ne csak vitatkozzunk, beszélgessünk, hanem tegyünk is értük. A zeneipar szereplői, műfajtól, mérettől, ízléstől, az iparágban betöltött szereptől függetlenül ebben a szervezetben tudnak közös érdekeik és értékeik ügyében fellépni és képviselni a szakma szempontjait az állam, az üzleti élet szereplői, a világpiac és a nagyközönség felé. Az egyes területek érdekeinek kidolgozására szakosztályok alakíthatóak, amelyen keresztül a hangszeresektől a fesztiválszervezőkig vagy a zenei exportban érdekeltekig mindenki hozzáteheti a maga szempontjait a közös stratégiához és tevékenységhez.

Weyer Balázzsal (Music Hungary Szövetség - elnök) Stumpf András beszélget.
 
Moderátor: Stumpf András

14:40 – 15:30 - “Otthonom a nagyvilág”

Kerekasztal a zenei exportról

A zenei export szinte mindig állandó témája a Music Hungary-nek, mióta nincs zenei exportiroda. De mi lesz, ha egyszer megint lesz? Mit ért el a HOTS? Mik voltak az elmúlt év legnagyobb nemzetközi sikerei? Hogyan folytathatóak az elmúlt egy évben megtett kezdeti lépések?
 
A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Bajnai Zsolt (KÖSZI - Könnyűzenei Szolgáltató Iroda igazgató, NKA - Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégium vezető), Salamon Gergely (BUSH, Eastaste - társalapító, kreatív igazgató)
 
Moderátor: Horváth Gergely

15:30 – 15:50 - Kávészünet

15:50 – 16:30 - “Virítsd a lóvét!”

Kultúrtaoizmus

Törvényesített adócsalás vagy finomhangolásra érdemes finanszírozási forma a társasági adó a kultúrában? Bevezetése óta viták kereszttüzében áll a kulturális TAO. Évente 20-30 milliárd forintnyi társasági adó folyik be a költségvetés helyett a "kultúrába" - de valóban oda érkezik-e meg? 2018-ban minden korábbinál nagyobb port kavartak a "vattázott" előadásokról, arénásított silány popelőadásokról szóló beszámolók, amelyeket mind ez a finanszírozási lehetőség tett lehetővé. El kell törölni? Meg kell tartani? Változtatni kell a szabályokon? Ha igen, hogyan?  A Music Hungary-n a TAO-rendszer pártolói és ellenzői ütköztetik érveiket.
 
A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Hollerung Gábor (Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar - ügyvezető zeneigazgató), Lőrinczy György (Nemzeti Kulturális Alap - alelnök), Rosta Mária (producer, Zikkurat Színpadi Ügynökség vezető), Vidnyánszky Attila (Nemzeti Színház - főigazgató)
 
Moderátor: Stumpf András

16:30 – 17:20 - “Kétforintos dal”

Value gap - legújabb fejlemények: Az online zenepiac változása

Honnan jött létre – hol tart – merre tovább?
Szerzői jogkezelés, EU-s szövetségek, előadói jogkezelés és értékhézag-problémakör. 
 
Míg az online jogdíjpiac Svédországban a teljes bevétel 1/3-át adja – megelőzve a televíziós és a rádiós bevételeket –, addig itthon ez az arány, bár folyamatosan növekszik, csupán 2%. Honnan jött létre, hol tart és merre halad az online iparág? Meg tudja-e oldani az európai jogalkotás az értékhézag (value gap) problémáját?
 
A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: dr. Békés Gergely (Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület - jogtanácsos), Jónás Vera (Jónás Vera Experiment - énekes-dalszerző), Dr. Lábody Péter (Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala - főosztályvezető), Molnár Gábor (Gold Record zenei menedzsment ügynökség - ügyvezető)
 
Moderátor: Horváth Gergely

17:20 – 17:50 - “Click,click,click”

Blockchain a zeneiparban

Mi a blockchain, hogy működik?
Mi a zeneipari adatbázisok valódi problémája?
 
Mi a blockchain technológia szerepe a zeneiparban? Globális zenei adatbázisok, azok valós problémái és a blokkláncokra épülő megosztott adatbázisok felhasználási lehetőségei.
 
Előadók: Oláh András (Artisjus Business Intelligence - vezető), Országh Örs (Blockchain Competence Center (BCC) - helyettes ügyvezető)

17:50 – 18:30 - “Egy DJ tönkretett”

DJ-k a fesztiválok nagyszínpadán: Múló hóbort vagy a jövő? Van-e esélye a magyaroknak?

Évek óta erősödő jelenség, hogy a népszerű zenekarok mellet egyre több menő DJ is képes több tízezres tömegeket vonzani a fellépésére, olyannyira, hogy már nem csak a Balaton Sound-on, de a Szigeten, sőt, a Volt Fesztiválon is egyre több ilyen produkciót látunk a nagyszínpadon. Vajon az egész csak "play gomb és porhintés"? Folytatódik-e ez a trend? Eljuthat-e egy magyar DJ/Producer is a David Guetta-i magasságokba?
 
A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Erdősi Gábor Statik (Bladerunnaz - alapító, szervező), Jeszenszky Zsolt (DJ Szövetség - Magyar Dj és Producer Egyesület - elnök), Lobenwein Norbert (Sziget, Volt, Balaton Sound - projektvezető), Závodi Gábor (zenész), Závodi Marcel (zenei producer)
 
Moderátor: Stumpf András

18:30 – Vacsora és Zenekari főzés ((Elefánt, Ivan & The Parazol, Lóci játszik és Wellhello) 

 

2017. JÚNIUS 1. PÉNTEK

Helyszín: Imola Hotel Platán, 3300 Eger, Csákány u. 7.
 
 

10:00 – 10:45 - “Örömóda”

Az Európai Unió zenei politikája

Elindult a Music Moves Europe program, megszületett a European Agenda for Music. Hogyan részesülhetnek ebből a magyar produkciók? Lesz-e olyan fontos a zene Európának, mint a film vagy a mobil roaming?
 
Dr. Szűcs Tamással  (Európai Bizottság Oktatásügyi, Ifjúságpolitikai, Sportügyi és Kulturális Főigazgatóság - főtanácsadó) Lévai Balázs beszélget.

10:45 -11:30 - “Kinn is vagyok, benn is vagyok”

Állam és könnyűzene 2018

Idén érezhetően felerősödött az állami aktivitás a könnyűzene területén: Máté Péter-díjként lett állami művészeti középdíja a jazznek és a könnyűzenének, újabb négy évvel meghosszabbították a Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Programot (NKA), valamint létrejött az iparág hivatalos kormányzati becsatlakozási pontja, a K.Ö.SZ.I. (Könnyűzenei Szolgáltató Iroda). Mi az oka ennek az aktivitásnak? Milyen buktatókat rejt magában és milyen lehetőségeket kínál? És persze milyen zenét szeret Állam bácsi?
 
A beszélgetés résztvevői: dr. Illés Boglárka (Emberi Erőforrások Minisztériuma, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár), Bajnai Zsolt (KÖSZI - Könnyűzenei Szolgáltató Iroda  igazgató, NKA - Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégium vezető), Lőrinczy György (Nemzeti Kulturális Alap - alelnök)
 
Moderátor: Lévai Balázs

11:40 – 12:30 - “Zárt osztály”

Music Hungary Szövetség Szakosztályok bemutatkozása

Az idén megalakult Music Hungary Szövetség elsődleges céljának tekinti, hogy a konferencián évről évre felmerülő problémákról ne csak szó legyen, hanem tényleges megoldás is szülessen azokra. A Szövetség működésének megkönnyítését és megszervezését, illetve az egyes területek érdekeinek megvalósítását Szakosztályok látják el, amelyek a fesztiválszervezéstől a zenei exporton át a zenei oktatásig terjedő területeket is körül ölelik. Utolsó programpontunkban ezen Szakosztályok mutatkoznak be és adnak betekintést a jövőbeni működésükre is.
 
A beszélgetés résztvevői: Andrásik Rémó (Hangszeresek Országos Szövetsége - főtitkár - Oktatás Szakosztály), Balassa János (Inconcert - ügyvezető - Promóter Szakosztály), Kólya Dániel (Budapest Park - ügyvezető igazgató, Klub Szakosztály), Molnár Gábor (Gold Record zenei menedzsment ügynökség - ügyvezető - Menedzsment szakosztály), Oszkó-Jakab Natália (Művészetek Völgye összművészeti fesztivál - marketing és programigazgató - Fesztivál Szakosztály), Salamon Gergely (BUSH, Eastaste - társalapító, kreatív igazgató - Export Szakosztály), Tóth Péter Benjámin (Artisjus - kommunikációs- és stratégiai igazgató, )
 
Moderátor: Horváth Gergely
 

Az VI. Music Hungary konferencia moderátorai Horváth Gergely, Lévai Balázs és Stumpf András lesznek!